Megyesi Attila féle vízmelegítő

A kazán tökéletesen üzemelt 60 fokos melegvizet termelve, a melegvíz kivétel és hideggel feltöltés után (ahogyan a videóban is látható) 35 fokról 60 fokra szinte percre pontosan minden alkalommal 3 óra alatt melegítette fel a 200 liter vizet.Két hónap után pedig egyik hétről a másikra szinte átmenet nélkül leállt. (Azt azonban hozzá kell tennem a hibák ellenére is, hogy a kazán leállásához a nyári meleg nagyban hozzájárult, az majd csak azután derül ki, hogy hogyan fog viselkedni az őszi-téli hideg, csapadékos időben, ha megépítettük a másodikat az eddigi tapasztalatok figyelembevételével!)

Tapasztalatok és vélemény

A mostani állás szerint úgy néz ki, hogy az építéskor több hibát is vétettünk:

  • Először is a melegvizes tartályt túl magasra építettük , arra igyekezvén, hogy a komposztkazán mértani középpontjába kerüljön, de most látszik, hogy inkább az alsó harmadban kellett volna elhelyezni figyelembe véve a komposzt tömörödését. (1 hónap alatt kb.8-10 cm)
  • A fatöreket a komposztkazán összeállítása előtt csak meglocsoltuk, de nem áztattuk be több napra ezzel véleményem szerint kb. egy hónappal megrövidítettük az üzemidőt.
  • A kazánt olyan helyre építettük, ahol egész nap érte a nap és a szél.

A gazda elmondása szerint a megbeszélteknek megfelelően járt el, rendszeresen locsolta a komposztot és rendszeresen mérte a víz hőfokát és melegedési idejét. Sajnos azonban arra nem gondoltunk, hogy a szél, a nap és a kazán párolgása kiszárítja a kazánban lévő fatöreket olyannyira, hogy a rendszeres locsolás ellenére sem képes már felvenni a vizet, hanem csak átfolyik rajta.

Azt beszéltük, hogy a következő kazán oldalsó részét már nem raschel hálóval kerítenénk be, hanem műanyag fóliával, amibe bizonyos mennyiségű (kb. 20 forintos nagyságú) lukat vágnánk, így levegőzhetne, de nem tudna akkora felületen kipárologni belőle a nedvesség. Továbbá építéskor figyelembe vennénk a tervezett üzemidő alatt a nap mozgási irányát és olyan helyre telepítjük, ahol nem éri egész nap a napsugárzás, illetve viszonylag szélcsendes helyre kerüljön majd.

Érdekesség, hogy a komposztkazán tetejére feldobált zöldségmaradékok magjaiból önállóan paradicsom, tök, és paprika nőtt ki. Teljesen gondozásmentes, csak le kell szedni az érettet.